MULTINATIONALE GERICHTE: IN UNGARN DAHEIM, IN DER WELT ZUHAUSE!

Samstag, 25. Januar 2014

Fruchtiger Fenchel-Radicchio-Salat

Da von meinem letzten Quarkdessert mit Balsamico-Heidelbeeren etwas Sirup übriggeblieben ist, habe ich diesen Salat zubereitet. Und er hat mich total umgehauen, köstlich!!! :-)
Fruchtig frisch, mit gebackenen Fenchelscheiben, knackigen Nüssen, und salzigem Feta. Einfach perfekt!! Dazu am besten knuspriges Baguette, um die Soße am Ende damit aufzutunken. Oder statt Brot, geht auch meine Lieblingsbeilage: Hirse! Hirse geht einfach immer!! :-)  





Zutaten für 2 Personen:
für den Salat:
1 kleine Fenchelknolle + etwas Öl
1 kleiner Radicchio
1 Mandarine
etwas Feta
Wallnüsse, grob gehackt
für das Dressing: 
1 Teelöffel Fenchelsamen (flach!)
2 El Zucker
1 dl Apfelsaft
1 El Wasser
2 El Balsamicoessig
Salz, Pfeffer
1 Mandarine
3 El Olivenöl


Zubereitung:
Ofen auf 200 °C vorheizen. Fenchel in dünne Ringe schneiden, mit Öl einreiben und auf Backpapier weichbacken. Währenddessen die Fenchelsamen in einer Pfanne ohne Öl anrösten. Dann kurz abkühlen lassen und ganz fein mahlen. Zucker in der Pfanne karamelliseren, danach mit Apfelsaft, Wasser und Balsamico ablöschen, und das Ganze sirupartig einkochen. Lauwarm abkühlen lassen. In ein Marmeladenglas gießen, dazu Olivenöl, und den Saft einer Mandarine geben. Mit Salz und Pfeffer abschmecken. Zuletzt die Fenchelsamen nicht vergessen! Alles kräftig durchschütteln und über den lauwarmen Fenchel gießen. Diesen dann auf die mundgerecht geschnittenen Radicchiostücke verteilen. Als Krönung, die gehackten Wallnüsse und den zerkrümelten Feta noch daraufgeben.


Gyümölcsös édesköményes saláta feta sajttal


múltkori édességböl maradt még kevés balzsamos szósz, és ez pont kapóra jött ehhez a salátához. Hogy ízlett-e? Az nem kifejezés...!! Mennyeien finom volt!! :-) Friss gyümölcsös, kiegészítve a sült édesköményszeletekkel, a sós fetával és az apróra vágott diódarabkákkal. Ajánlom ropogós kenyérrel enni, hogy a végén a maradék salátaöntetet feltudjuk itattni, vagy pedig kölessel. Köles szinte mindenhez illik, egyszerüen imádom!! :-)


Hozzávalók a személyre:
a salátához:
1 kisebb fej Radicchio
1 kisebb fej édeskömény + kevés olaj
1 mandarin
feta sajt
dió, felaprítva
az öntethez:
1 tk ánizsmag
2 ek cukor
1 dl almalé
1 ek víz
2 ek balzsamecet
só, bors
1 mandarin
3 ek olaj(oliva)


Elkészítés:
Az édesköményt felszeleteljük, olajjal bedörzsöljük és sütöpapíron puhára sütjük.
Ezalatt elkészítjük az öntetet. Az ánizsmagokat egy serpenyöben szározon megpirítjuk, hagyjuk kissé kihülni, majd finom porrá daráljuk. (Most jól jön a nagyitól örökölt mákdaráló!)
Serpenyöben karamellizáljuk a cukrot, majd utána felöntjük az almalével, vizzel és az ecettel. Sziruposra befözzük az egészet. Hagyjuk langyosra kihülni és sózzuk, borsozzuk. A mandarin levét, olajat és a finomra darált ánizsmagokat is hozzáadva, egy lekváros üvegben alapossan összerázzuk az egészet.
A még langyos édesköményre ráöntjük az öntetünket, és összeforgatjuk a darabokra vágott (illetve tépkedett) salátával. Már csak megkoronázzuk a sajttal, a dióval és kész is van. Díszítésként az édeskömény zöldjével megszórjuk és jó étvággyal fogyasztjuk!! :-)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen